keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Onko Nokian taru lopussa?

Nokian osakekurssi putosi eilen ennätysmäisesti niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin. Kurssi laski eilen 18 prosenttia Suomessa, ja lasku jatkui tänään vajaan kahdeksan prosentin verran. Nokian tämänhetkinen osakekurssi on siten vain noin 4,4 euroa.

Kustannusyhtiö Gummerus Oy julkaisi 1995 Marco Mäkisen kirjoittaman Nokia Sagan, joka ei ole mitään muuta kuin Nokian ja kirjassa nimettyjen henkilöiden kehumista. Vuonna 1995 Nokia-taru oli tosin vasta alussa ja Nokia oli julkistanut vasta muutaman gsm-puhelimen.

Kun nyt alkaa näyttää siltä, että Nokian taru on lopussa, olisi varmastikin paikallaan kirjoittaa ja julkaista Nokia Saga osa 2 (tai insinööreille mieleinen Nokia Saga 2.0), jossa kerrottaisiin, mitkä olivat alamäkeen ja yhtiön tuhoon johtaneet syyt ja ketkä henkilöt olivat vastuussa siitä. Päinvastoin kuin osassa 1, osassa 2 ei ketään kehuttaisi, vaan jokainen töpeksijä saisi kuulla kunniansa.

Mäkisen kirjan johdantosivulla Jorma Ollila kirjoittaa mm. seuraavaa: ”Minkä takia Nokia antaa kirjoittaa kirjan itsestään? Eikö meistä kirjoiteta jo aivan tarpeeksi? Onko menestys noussut päähämme ja haluammeko, että meitä ylistetään?”

Vastauksena Ollilan kolmanteen kysymykseen voisi vastata, että kyllähän se menestys pääsi jo tuolloin nousemaan Nokian johdon päähän – tai kusi lieneekin parempi sana kuvaamaan tuota ylimielisyyttä, joka alkoi jo tuolloin ja joka on syy Nokian viime vuosien vaikeuksiin.

Syy on Nokia bisnesjohdossa, eikä tavallisella suunnitelijalla ole osaa eikä arpaa yhtiön vaikeuksiin, vaikka toisaalta monella koodarilla nousi sananmukaisesti esimiestensä mallin mukaisesti kusi päähän ja he erehtyivät luulemaan olevansa korvaamattomia ja tekevänsä muka kovinkin tärkeää ja vaativaa työtä.

Nokia ei yksinkertaisesti osannut kuunnella asiakkaitaan – operaattoreita ja yksittäisiä puhelimen käyttäjiä – vaan se kuvitteli markkinajohtajana voivansa määrätä, millaisia puhelimia asiakkaat haluavat ja tarvitsevat. Nokian ylimielisyys kuitenkin kostautui, ja sen seuraukset näkyvät nyt.

Olisi mielenkiintoista tietää, kuka tai mikä taho tiputtaa Jorma Ollilan jalustaltaan, heittää ensimmäisen kiven Jorkkaa kohti ja kertoo, mikä osuus Ollilalla oli Suomen suurimman yhtiön tarun loppumiseen. Nokia ei ole enää Suomen suurin yritys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti