tiistai 15. marraskuuta 2016

Asmo-laturin patentin tilanne

Blogilta tiedusteltiin, mikä on Asmo-laturin patentin tilanne tällä hetkellä. Aikaisemmassa artikkelissa kerrottiin patenttihakemuksen eteen tulleista esteistä, joiden perusteella näytti siltä, että tärkeimmistä hakemuksen vaatimuksista jouduttaisiin luopumaan, jotta hakemuksen käsittely voisi jatkua, mutta toisaalta tärkeimmistä vaatimuksista luopuminen tarkoittaisi sitä, että hakemukseen ei jäisi jäljelle juurikaan mitään keksinnöllistä, johon laturin toiminta perustuu.

Sijoitusmuistiossa kerrottiin: ”Olemme hakeneet kahta eri patenttia tuotteen taustalla toimivalle teknologialle.” Patenttitietokannoista löytyy tosin kaksi hakemusta, mutta ne ovat sisällöltään identtiset. Toinen on tarkoitettu PRH:lle ja toinen Euroopan patenttivirastolle. Virke ei siten pidä paikkaansa, ellei toinen (eri) hakemus tarkoita sitten uutta muutettua hakemusta.

Koska VoltStar Technologies valmistaa latauslaitetta, jossa on automaattinen sammutustoiminto puhelimen akun tultua varatuksi täyteen, Asmo Solutions ei tietenkään voi patentoida tätä ominaisuutta. Juuri tähän ominaisuuteen Asmo-laturin väitetyt ”paloturvallisuus” ja ”energiansäästö” perustuivat. Asmo-laturin automaattinen latauksen käynnistyminen, mikäli puhelin tukee sitä, ei sisälly VoltStarin laitteeseen ja voi siten mahdollisesti olla patentoitavissa oleva ominaisuus, mutta toisaalta sen hyöty on melko kyseenalainen eikä sillä ole mitään tekemistä paloturvallisuuden tai energiansäästön kanssa.

Jos VoltStarin patentti ei ole voimassa Euroopassa, Asmo Solutions voi jatkaa laturinsa valmistamista VoltStarin patenttia loukkaamatta, mutta yhtä lailla mikä tahansa muukin yritys voisi valmistaa samanlaisia latureita, jos niin haluaisi ja katsoisi sen taloudellisesti kannattavaksi.

Määräajan päättyminen, jolloin Asmo Solutionsin täytyy jättää vastineensa Euroopan Patenttivirastolle, alkaa olla käsillä. Vaihtoehtoja lieneekin kaksi:

1) Hakemus on vedetty pois.
2) Hakemusta on muutettu, jolloin siihen on luultavasti jäänyt vain automaattikäynnistys-ominaisuus.

Asmo-laturi näyttää tosi asiassa olevan aivan toisenlainen kuin yritys väittää sen olevan.

1) Paloturvallisuus. Ovatko muut laturit sen palovaarallisempia?
2) Energiansäästö. On haluttu luoda mielikuva, että tavalliset laturit kuluttaisivat runsaasti sähköä tyhjäkäynnissä.
3) Innovatiivisuus. Asmo-laturissa ei ole juuri mitään keksinnöllisyyttä, joka tukisi yrityksen väitteitä paloturvallisuudesta ja energiansäästöstä verrattaessa sitä tavallisiin latureihin.

Tässä voisi pohtia, harjoittaako Asmo Solutions harhaanjohtavaa mainontaa, kun se väittää omaa laturiaan paloturvalliseksi ja energiaa säästäväksi ja samalla antaa ymmärtää, että muut laturit ovat palovaarallisia ja tyhjäkäynnissä runsaasti energiaa kuluttavia. Yrityksen pitäisi esittää konkreettisia todisteita väitteidensä tueksi. Mutta niinhän se ei voi tietenkään tehdä, koska sellaisia todisteita ei ole olemassa.

Ja tähän tuhlattiin 94 700 euroa veronmaksajien rahaa. Ensi vuoden helmikuussa selviää, paljonko Tekesiltä onnistuttiin tänä vuonna saamaan. Se on mahdollista, kun muistaa, miten helposti ja paljon Valkee sai sieltä rahaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti