tiistai 19. tammikuuta 2016

Wikipediaan voi aina ”luottaa”

Wikipedia lieneekin kaikille tuttu ja hyvin monille ensisijainen luotettavan tiedon lähde. Jopa monien sanomalehtien toimittajat uskovat kaikkeen siellä olevaan tietoon ja käyttävät sitä artikkeleissaan ja lähdeviitteinään.

Wikipedia on harrastelijoiden ylläpitämä, ja tietojen esitystapa on sitten luonnollisestikin sen mukainen. Perinteisissä painetuissa tietosanakirjoissa palstatila oli hyvin rajallinen, mikä pakotti tiiviiseen ja täsmälliseen esitystapaan. Niissä ei jaariteltu joutavia asioita eikä tehty tarpeetonta toistoa.

Wikipedian artikkeleihin kannattaa suhtautua varauksin. Mitä pidempi artikkeli on, sitä sekavampi ja huonommin jäsennelty se tavallisesti on.

Historiankirjoitus on subjektiivista, eli se heijastaa kirjoittajan omia näkemyksiä ja käsityksiä siitä, millainen historiankulku oli. Samalla tavalla Wikipedian artikkelit ovat kirjoittajien ”omia näkemyksiä” siitä, mitä mikin on – huolimatta viitatuista lähteistä, joita siteerataan löyhästi.

Jopa niinkin yksinkertaisen asian kuin 80-luvun suosikkilaulajan Laura Braniganin iän ilmoittaminen oikein näyttää olevan ylivoimainen asia. Vuonna 1952 syntynyt Branigan oli vuonna 2004 kuollessaan vanhempi kuin 47-vuotias...


Syy virheeseen löytyy artikkelin lähteestä. Tässä oli tehty sellainen virhe, että tiedon oikeellisuus oli jäänyt tarkistamatta. Kirjoittajien (tai korjaajien) olisi kyllä pitänyt havaita virhe jo itse Wikipedia-artikkelista, koska kuoliniän olisi voinut hyvin helposti päätellä artikkelin ensimmäisestä virkkeestä. Artikkelia on muutettu niinkin vasta kuin vain 13. tammikuuta eli kuusi päivää sitten. Ja kaiken lisäksi artikkeli on vielä tynkä...


Nyt näyttäkin siltä, että Wikipedia-artikkelin syntymäaika on väärä. Vuosi 1957 on muuttunut vuodeksi 1952. Virhe on myös englanninkielisessä artikkelissa, josta se lieneekin tullut suomenkieliseen. Tämä todistaa edelleenkin Wikipedia epäluotettavuudesta.

Koska kyse on nettilähteistä, linkittäminen niihin on tietenkin hyvä asia, mutta tässä paljastuu internetin nurja puoli: kerran siellä esitetty asia voikin kadota jonakin päivänä – aivan kuin sitä ei olisi koskaan ollutkaan olemassa. Ja mitä vanhemmasta lähteestä on kyse, sitä todennäköisempää on, että linkki ei enää toimi. Linkki Helsingin Sanomien muistokirjoitukseen ei toimi, joten linkki on täysin hyödytön.

Wikipedian ongelma on artikkeleiden jatkuva ”korjaaminen”. Elossa olevan henkilön tietoja voidaan toki täydentää ja havaittuja virheitä korjata, mutta kuolleen henkilön tietojen muuttaminen jatkuvasti vaikuttaa oudolta. Myöskin jonkin vanhan käsitteen määrittelyn jatkuvassa muuttamisessa ei ole mitään järkeä.

Loppukevennyksenä saksalaispimu Sandra laulaa Maria Madgalenasta. Kappale nousi vuonna 1985 listaykköseksi 21 maassa, mikä oli merkittävä saavutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti